Vánočka - rodinný recept

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g másla, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička strouhané citronové kůry.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěným máslem a troškou rumu. Přidáme citrónovou kůru, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto mícháme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.


Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. P Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Stejné těsto se dá použit na velikonoční mazance či pletýnky.